30.9.09

Šta je to novac poreskih obveznika ?

Vrlo često čitamo o tome šta je to novac poreskih obveznika i na šta se troši. A svi znamo da se troši na potpuno sumanute načine. Troši se na finansiranje ogromnog i neefikasnog državnog aparata, na siledžije koji u inostranstvu prebijaju tuđe građane, na neefikasnu zdravstvenu zaštitu i koješta drugo.

A jeste li se ikada zapitali čiji je to novac i otkud državi taj novac ? Sav taj novac se u državni budžet sliva sa raznih strana, od poreza, obaveza, akciza i slično. Pokušaću da na plastičnom primeru to ilustrujem.

Prosečna plata u Srbiji je reda veličine 350 EUR. Da bi vam poslodavac isplatio tih 350 EUR kao platu, potrebno je da na ime raznih obaveza za isplaćivanje plate državi isplati oko 65 % (ovo je samo orjentaciona cifra) te sume, što je oko 230 EUR. Mi imamo malo drugačiji sistem plaćanja poreza nego beli svet, ali ako bi smo to preveli na nemački sistem na primer, vi bi ste mogli da kažete ovako:
Moja plate je 580 EUR, od čega sam 230 EUR platio porez i ostalo mi je neto 350 EUR.

OK, platili smo porez i ostalo je 350 EUR plate. Recimo da da polovinu te plate potrošimo na kupovinu raznih stvari u maloprodaji (hrana, piće...). PDV je u našoj zemlji 18%, što znači da ćemo još oko 30 EUR potrošiti plaćajući PDV.

Ako saberemo te dve cifre, videćemo da prosečan građanin Srbije, grubo izračunato, ako mesečno zaradi 350 EUR neto, da državi 260 EUR minimum (nisam računao akcize i sve ostalo).

[Mala digresija, nisam poresko finansijski stručnjak i sigurno sam pogrešio u nekim procentima ali greške nisu velike. Poenta je u redu veličine novca]

Eto, sad znate koliko vas lično država mesečno košta i celokupna idiotska politika sa investicijama u JAT, subvencionisanim kreditima, velikim troškovima skupštine, lošim privatizacijama itd. Kada sledeći put pođete na ručak, dete vam potraži nove patike, poželite da odete na more ili zaštagod vam je novac potreban, razmislite o svemu ovome. 
Bookmark and Share

1 коментар:

Predrag Supurovic је рекао...

To je samo ugrubo. I svi dodatni porezi i takse koje plaćamo (registracija automobila, porezi na imovinu, carine, participacije u zdravstvu i ostalo) sve su to naše pare kojima finansiramo državu.