6.10.06

Ustav

Predlog novog ustava je aktuelan ovih dana, pa ću i ja da prokomentarišem par stvari, mada ne volim politiku. I prethodni post je bio vezan, na neki način, za politiku, mada su i 5. oktobar i novi ustav mnogo više od dnevnopolitičkih događanja.

Prvo, apsolutno je neprihvatljivo da se predlog ustava u jednoj državi koja pretenduje na to da bude demokratska on donosi na način na koji je kod nas donešen. Bez konsultovanja šire javnosti se tako bitan dokument jednostavno ne sme praviti. Direktna posledica toga je to što imamo lavinu komentara, uglavnom negativnih, na ovaj predlog. Da je bilo neke šire javne rasprave, pretpostavljam da bi smo imali ustav koji odgovara većem broju građana.

Ovako, postoji opasnost da se predlog ustava ne prihvati na referendumu, čime bi smo izgubili silno vreme, koje ionako nemamo. Hitno nam je da donesemo novi ustav i glasamo za novu vlast.

A onda, povrh svega, predsednik Boris Tadić izlazi u javnost i kaže da je predlog ustava tako napravljen da se kasnije ustav lako može menjati. Aman, ljudi, pa dokle ćemo da budemo banana republika i da najviši dokument koji konstituiše državu menjamo kako vetar duva ?

A sad malo o članovima ustava koji se meni ne sviđaju. Član 7 kaže da je himna "Bože pravde". Malo niže, član 11 kaže sledeće:

Republika Srbija je svetovna država.
Crkve i verske zajednice su odvojene od države.
Nijedna religija ne može se uspostaviti kao državna ili obavezna.

Pa ako smo svetovna država (sa čime se apsolutno slažem), zašto u himni dozivamo boga ? Himna mi se ne malo ne sviđa, a i ovo mi deluje kao kontradiktorno jedno sa drugim.

Ni traga decentralizaciji, to je najgori deo ustava. I dalje se spominju samo Vojvodina, Kosovo i Beograd. A mi ostali ?

I tako, da sad nastavim da pišem o ovome, verovatno bih imao gomilu pitanja i potpitanja i stvari koje mi se ne sviđaju.

Užasno je to što smo dovedeni u situaciju da od dva zla biramo manje. Jedno zlo je da glasamo za ustav, pa ako i ostali tako urade, imaćemo loš ustav. Dobra strana ovoga je to što će biti raspisani novi izbori gde ćemo, nadam se, imati dovoljno pameti da izaberemo dobru vlast.

Drugo zlo je da glasamo protiv ustava, pa ako ne bude usvojen da izgubimo silno vreme na novi predlog i novo glasanje.

Hoćemo li se ikada opametiti ?

5 коментара:

Анониман је рекао...

Izvini, ali komentar za himnu je smesan! Boze pravde je stara himna, iz vremena kada je vera imala mnogo veci udeo u drustvu. Odricati je se jer smo sekularna drzava bi bio (smesan) presedan. U UK monarh je poglavar i crkve i drzave, pa su sekularna drzava (kao i sve u EU) i to nikom ne bode oci (osim nekom ko je juce to saznao). A to sto se u nasoj himni priziva Bog je mnogo manje bitno... Ili npr. francuska himna je u stilu "obori, zakolji" ako ne verujes evo jednog dela (na engl): "To arms, citizens! ... May impure blood Soak our fields' furrows!" kao i "slit the throats of your sons and consorts". Ali je to svima OK jer je nastala pre 200 godina. Nasa je najtolerantnija uspavanka naspram njihove!

Sto se Tadica tice, zaista je neverovatno sta je rekao - ko da je ustav sema TV programa pa da se lako menja! Tragikomika!

Vojvodina se spominje kao autonomna pokrajina, ali sa smesnom autonomijom. BGD je svestan da ce umreti ako ne parazitira celoj Srbiji, pa ne sme da joj da konkretnu autonomiju, a i Nislije bi svoju (sto i treba da imaju). Bojim se da ako prodje ustav, nece valjati za Vojvodinu - narod ce biti jos vise razocaran, BGD jos omrazeniji. Poziva se narod na bojkot, a ja mislim da cu upravo to i uraditi.

Zaista je ustav pravljen ko u nekoj kafani, da se narodu zamazu oci Kosovom, dok drzava i dalje ostaje centralizovana.

PS
Ministarstvo prosvete i sporta je svoju strategiju skolstva tako nevesto sastavilo da je kruzila prica da je text strategije napisan za oko pola sata da bi se "i taj papir stavio u fasciklu", tj da se zadovolji forma... Ovaj ustav mi deluje slican.

Анониман је рекао...

Evo brate da ti kazem nesto u vezi ovoga "USTAVA". Ti dobro znas ko mi je stric i sta je on bio u vreme vladavine Djindjica i malo posle njega, ja vrlo dobro poznajem te politicke igre koje igraju nasi (PLAYER-i). Sve ovo ti je mazanje oci sirokoj narodnoj masi, kao sto vidis mi smo zaokupirani trosenjem vremena i razmisljanjem sta to novi "USTAV" donosi lose a sta dobro, dok se iza kulisa (kuva masna corba). Pozdrav....:p

Анониман је рекао...

Nevezano sa ovom temom, a gde si sada, tj. sta radis u BL?
Perise nema na blogu, jel' i on otis'o?
Pozdrav sa suncanog ostrva ljubavi;

dj.dule је рекао...

Mladene, ajd mi se javi na privatni mail, izgubio sam tvoju mail adresu

Анониман је рекао...

interesantan blog imas. Ja sam roden u banjaluci ali sada zivim u svedskoj, pa sam i trazio blogove iz banja luke. /Bruno