27.10.06

Kafa, kafići, kafane

Ne razumem se baš u poreklo reči, ali pretpostavljam da je u korenu reči kafić i kafana sama kafa. To su mesta gde se nekada ispijala kafa, zar ne? A i danas je uglavnom tako, mada se pored nje ispija još koješta. Pa zašto je onda, kog đavola, na 90% tih mesta kafa odvratna, skoro da ne može da se popije? Zar je tako teško napraviti dobar espreso ? Zar je tako skupo služiti dobru kafu, održavati mašinu za espreso, napraviti dobru mešavinu kafe ?

8 коментара:

.ivan је рекао...

mnogo bre kritikuješ!

Анониман је рекао...

PA pomozi ljudima - mozda si ti tamo da ih izmedju ostalog naucis da prave i dobru kafu

dj.dule је рекао...

Kad kažem ovde, mislim i na Srbiju, gde je ista situacija. Nisam baš bogom dan da propovedam, al bih rekao da imam ukus za kafu.

Анониман је рекао...

U Banjaluci je po kafićima kafa zaista užasna. U prvom redu mislim da su krivi low-budget aparati za kafu, zatim škrtarenje gazde na kupovini kvalitetnije kafe i na kraju osoblje (tj. konobari, napopularnije zanimanje u BL) koje nije prošlo odgovarajuću obuku za pripremanje kafe. Gledao sam prošle godine reality show "Bar" u Hrvatskoj, kao koncept je reality show o konobarima i konobaricama koji vode jedan lokal. Uglavnom, kao svi su oni ranije imali konobarsko iskustvo i dolazi sad profi trener iz Franck kafe čini mi se, da vidi kako oni to prave kafu. I bukvalno niko od njih ne zna kvalitetno spremiti kafu.

Paradoksalno, najgoru kafu u BL sam popio u kafiću pod imenom "Cafe Coffee" (kog Gimnazije). Najbolju kafu u Bosni sam popio u bifeu autobuske stanice u Srebrenici.

Анониман је рекао...

Zaboravih,dobar tekst na temu kafe:

link

Анониман је рекао...

Kao što je nekada Borisav Jović vikao "ne slažem se sa pitanjem" :-) tako samo da se ja složim sa konstatacijom - kafa je na 90% mesta baš odvratna.

Zašto je to tako? Verovatno zato što 90% naroda uzima šta mu se daje, što su im ukusi otupeli, zato što misle da tako treba, ili što ne znaju / ne smeju da se bune.

Uostalom, pogledaj uobičajeni sastav ljudstva (posetilaca) na tim mestima gde je loša kafa, pa će ti biti jasni njihovi standardi i merila.

Анониман је рекао...

Jedan od razloga je i taj sto se sankeri po kaficima cesto zaposljavaju po principu "koliko mozes soljica da izvuces iz kila kafe".

Анониман је рекао...

Ako u Bosni ne umeju da sprave kahvu onda...ne umeju nigde. O, Turci!