22.3.11

Putovanje avionima 101

Prošlo je godinu ipo dana kako su nam ukinuli vize, nadam se da smo počeli više da putujemo. Evo par stvari iz ličnog iskustva koje će, nadam se, pomoći da putujete brže, bolje, konfornije i jeftinije.


Kupovina karte

Svako putovanje počinje kupovinom karte. Moj prvi savet je da se naoružate karticom i strpljenjem. Karticom, zato što ćete kartu kupiti na Internetu. Strpljenjem zato što ima mnogo, mnogo mogućnosti za kupovinu karte, te treba naći najpovoljniju.

Prva stvar koju treba da znate je datum kada putujete. Generalno, što više unapred kupite kartu, ona će biti jeftinija.

Kada kupujete kartu, pogledajte prvo sajt prevoznika, pa onda ostale. Moje generalno iskustvo je da, ako je prevoznik low cost kompanija, njihovu kartu možete najpovoljnije da kupite na sajtu samog prevoznika. Ukoliko nije u pitanju low cost kompanija, onda je obično možete jeftinije naći na sajtovima koji se bave prodajom avio karata.

Što se tiče sajtova za preprodaju karata, obiđite ih što više znate. Primera radi, poslednji put kada sam dolazio kući, desilo mi se da na 4 različita sajta nađem za iste letove 4 različite cene, u rasponu od 200 do 1000 EUR (ovo nije karikiranje, stvarno toliko). Cena od 1000 EUR je bila na sajtu prevoznika. Naravno, kupio sam je za 200.

Budite jako oprezni prilikom provere cena. Prodavci avio karata se služe prljavim trikom smeštanja cookie-a na vaš računar. Kada sledeći put proveravate cenu karte, sajt će vam pokazati veću cenu. Ideja je da vi mislite da cena skače i što pre kupite kartu. Preporuka je da pre pretrage izbrišete sve cookie sa računara, ili bar sve one vezane za sajtove za kupovinu karata.


Mesto u avionu

Generalno, većina sedišta u avionu (pričam o ekonomskoj iliti cattle klasi, naravno) su ista, međutim neka su malo bolja. Bolja su u smislu što ima malo više mesta za noge, a ovo je naročito bitno u low cost avionima gde su sedišta jako zbijena. Bolja mesta su obično u prvom redu i pored izlaza za slučaj nužde. Informišite se o avionu i ako možete, izaberite ova mesta prilikom kupovine karte. U slučaju low cost kompanija, mesta u avionu nisu numerisana. Nije zgoreg da dođete malo ranije na terminal, stanete prvi u red, prvi utrčite u avion i zasednete na jedno od ovih mesta.

Prtljag

Dobro pročitajte koliko prtljaga možete da ponesete sa sobom u avion i koliko torbi koje težine možete da ubacite u prtljag. Generalno, kod low cost kompanija možete da nosite samo ručni prtljag, dok se torbe plaćaju. Za kraća putovanja to i nije tako loše. Kupite sebi standardnu torbu koja može da se unese u avion i spakujte stvari u nju. Prilikom ovakvog pakovanja budite oprezni oko tečnosti. Generalno, ne smete da imate više od 100ml po bočici i one moraju da budu spakovane u providnu vrećicu. Potpuno je idiotski, znam, ali će vam prolazak kroz sigurnosnu kontrolu biti mnogo lakši ako to znate i pravilno se spakujete (tj. to stavite na vrh). U nekim slučajevima, naročito kod dužih letova skontaćete da low cost uopšte nije tako jeftin, kad se sračuna cena prtljaga, hrane (koju ne služe) skontaćete da je možda povoljnije ići običnom kompanijom. Zato, uporedite obe.

Checkin

Obavezno uradite web checkin ako opcija postoji i ponesite ištampane boarding karte. Ovo je naročito bitno u slučaju leta low cost kompanijama koje će u nekim slučajevima naplatiti do 40 EUR da vam na licu mesta štampaju boarding kartu. Da, to jeste nezakonito po pravilima EU, ali to i dalje rade. Generalno, kada imate mesto u avionu kompanije koja prodaje svoje usluge kroz Amadeus sistem, treba vam samo pasoš, ali ipak nije loše da imate dostupan broj rezervacije sa sobom, ako nešto krene po lošem.

Zakonska prava

Let kasni ili je otkazan? Više o vašim pravima na http://apr.europa.eu. Informišite se obavezno šta su vaša prava, lako može da se desi da šalterski službenici/službenice ovo ne znaju pa ostanete da prespavate na aerodromu umesto u hotelu o njihovom trošku. Ovo važi za EU, ne znam detalje o pravima u Srbiji ili van EU.

Još par saveta

Ako treba da odete na mesto dokle nema jednog, već morate da menjate letove, moja preporuka je da kupite karte kod jedne kompanije. U slučaju da je neki od letova otkazan ili kasni, kompanija će se pobrinuti da vas smesti na drugi let ili u hotel. U protivnom, verovatno ćete ostati prepušteni sami sebi na nekom aerodromu.

Hrana u low-cost avionima se služi ali se naplaćuje i preskupa je. Ni na aerodromima nije značajno jeftinija ali ipak jeste, a i svežija je. Jedite na aerodromu ili tu kupite sendvič i vodu i ponesite sa sobom.

Razni aerodromi imaju razne stvari za dž (Minhenski ima dž kafu, Malteški dž wifi...). Informišite se pre leta.

Ponesite knjigu ili magazin. Uz sve tehnikalije, knjiga je i dalje najbolje ubijanje vremena prilikom dugog čekanja.

Svi aerodromi imaju zabačene čekaonice gde nije gužva i tiho je. Idealna mesta za odmor i čekanje leta.

Prijatan let i uživajte na destinaciji...


2 коментара:

Marko је рекао...

www.gdestinacija.com :) ako vam trebaju avio karte, a da nisu low cost kompanije

milos је рекао...

Za izbor sedišta u avionu tamo gde je moguće izabrati pri kupovini je najbolje otići na www.seatguru.com i pronaći kompaniju i avion i videti šta je najbolje.