16.6.10

Cene studiranja kod nas i u EU

Koliko se sećam, strašno smo se dičili time da je kod nas školovanje besplatno. Upao mi je jutros u oči tekst u Blicu o cenama studiranja na našim univerzitetima. Kažu da se cene kreću od 45000, do 240000 (što je oko 2320 EUR) za arhitektonski fakultet u Beogradu. Što se tiče kvaliteta, koliko znam Univerzitet u Beogradu se uopšte ne nalazi na listi top 500 škola u svetu.

Poređenja radi, školovanje na univerzitetu u Delftu u Holandiji, koji je na navedenoj listi 152., za građane EU košta 1672 EUR godišnje. Evo kako oni vide mesečni budžet jednog studenta (svi ostali detalji se mogu pogledati ovde):

Housing: € 500,-
Food: € 180,-
Health insurance: € 40,-
Clothing etc.: € 100,-
Miscellaneous (transport, social activities): € 100,-


Ne bih komentarisao dalje.
Bookmark and Share

2 коментара:

Данило је рекао...

Још пре једно 5-6 година када сам гледао цене студирања на познатим британским универзитетима (Оксфорд, Кембриџ), видео сам да су цене за студенте из ЕУ биле око 1500 фунти. Али, за студенте ван ЕУ је цена била око 10000 фунти (све на годишњем нивоу, наравно). Просто, код њих држава има пара (и жеље) да подржи *сваког* студента са великим учешћем у укупној цени студирања.

Код нас је цена студирања углавном двоструко већа од износа који се тражи за самофинансирање (знам да је тако бар за неке факултете), а држава стипендира („на буџету“) већину студентске популације на Београдском универзитету.

Када почнемо да студирање на буџету називамо правим именом („стипендије Министарства“ или „државне стипендије“), онда ћемо моћи да говоримо доста прецизније о осталим темама које се тичу цене студирања у Србији.

Данило је рекао...

А да и додатно разјасним — у ЕУ држава заиста покрива разлику у цени између „праве цене“ студирања и онога што плаћа студент. Код нас, у случају самофинансирајућих студената, то углавном није случај.