24.1.10

Gibraltar, prvi utisci

Gibraltar je Britanska prekomorska teritorija, sa visokom stopom autonomije. Nalazi se na Iberijskom poluostrvu, na samom ulazu u Mediteran i nadgleda gibraltarski moreuz, pa je kao takav strateški jako bitna tačka. Površine je 6.8 km2 i ima oko 30 000 stanovnika. Više detalja, naravno, na Vikipediji.

Do Gibraltara je najjednostavnije stići preko Londona. Svakog dana ima nekoliko letova sa raznih aerodroma i uglavnom su jako pristojne cene, s obzirom da su uglavnom low cost kompanije u pitanju. Postoje letovi i do Mančestera i Madrida. Ako vam to ne odgovara, obližnji aerodrom u Malagi (80ak kilometara odavde) je jako dobro povezan sa mnogim gradovima u Evropi zato što je Malaga centar španske sunčane obale (Costa del Sol) koja godišnje ima jako veliki broj turista.

Sam Gibraltar nije preterano uzbudljivo mesto. Kao prvo, troškovi života su solidno visoki iako PDV ne postoji. Najveći trošak je stanarina, koja ume da iskošta kao u Londonu. Ostale cene su pristojne i podnošljive. Zatim, Gibraltar je nekako staromodno mesto, osećaj je kao da ste se vratili unazad 20 godina. Nema ništa od sadržaja koje bi ste očekivali od jednog mesta na moru. Doduše, Gibraltar i nije turističko mesto, tako da mu se u suštini nema šta mnogo da zameri. Glavni izvori prihoda su vezani za luku, trgovinu i razne usluge.

I tu dolazimo do najzanimljivijeg dela priče o Gibraltaru. Ovo je je zona gde su porezi jako niski i offshore i dalje postoji. S obzirom da je to britanska teritorija, zakonom je sve dobro regulisano, tako da ne spada u sumjive off shore zone kao npr. Kajmanska ostrva. Pored off shore firmi, ovde je dozvoljeno postojanje on line kockanja i klađenja. U kombinaciji sa niskim porezima to je dovelo do toga da su ovde na malo prostora smeštene mnoge poznate kuće koje organizuju online kockanje i klađenje (eto zašto sam ja ovde).

Još jedna zanimljivost su majmuni. Gibraltar je jedino mesto u Evropi gde majmuni (Gibraltar Barbary Macaques) žive slobodno. Nema ih baš u centru grada, ali čim se malo zađe okolo, ima ih. Populacija im je oko 230, postoji zaštićena zona na vrh stene gde žive, ali se svuda šetaju.

U prethodnom postu sam okačio i nekoliko slika. Toliko za sada, nastavak sledi...
Bookmark and Share

4 коментара:

Зоран је рекао...

брате, а шта радиш тамо?

Анониман је рекао...

Jebote Dule, pogledah ti blog posle dve godine i...mislim...ne znam...prs'o si od nekih prica o toleranciji i evropskim vrednostima. Blog ti izgleda ko povelja Ujednjenih Nacija. Ono majmuna ima svuda, al' sigurna sam da su ti na 14 km sirokom Giblartaru bas evropski, tolerantni i sekularni, suoceni s mracnom prosloscu, ne slihtaju se Rujama, veru se po gej pardama, al su ipak majmuni, tebra! I sto rece neki komentator, i mene zanima, jel ima tamo burek i posto je? I jel majmunima mnogo crveno dupe il' onaaako?

dj.dule је рекао...

@Anoniman

Pre nego nastavimo konverzaciju, ajd se predstavi :)

A burek nema, shit je hrana. Britansko nasleđe. Za dobru hranu obično svratim u Španiju.
A Gib nije 14km širok, ceo je velik 6.5 km2.

Анониман је рекао...

eto ti ga sad! ukidas mi demokratsko pravo na opciju anoniman je reeeekao!

Ana Korac