22.2.08

Hoće li ti izbori skoro ?

Pokušao sam nekoliko puta da preskočim dnevnopolitičke događaje, al ne mogu. Nažalost, sve ono što se izdešavalo juče je ubačeno baš u taj kontekst. Desilo se šta se desilo sa Kosovom, nije pravedno, nije prijatno, ali je bilo očekivano. I onda, umesto mirnog protesta, juče smo imali protest koji je organizovao tandem Voja/Toma, očigledno novi partneri. Imali smo to da su horde huligana uništavale, pljačkale i palile po glavnom gradu, policiju koja je skrštenih ruku gledala da se to dešava, ministre koji to odobravaju. Čak smo čuli i Velju Ilića koji je najavio da će Čedomir Jovanović biti ubijen. I još svašta nešto ružno. Mislim da nemam reči kojima bih opisao koliko je sve to pogrešno, loše i nezakonito.

Aman, dokle ? Dokle će se Srbija ponašati kao srednjevekovno pleme ? Hoćemo li ikada da razumemo na pravi način da je sada 21. vek, da smo mi u srcu Evrope i da danas vlada demokratija, pa tako i ovo što se nama dogodilo sa Kosovom treba na taj način da se rešava ?

Nadam se da će se izbori uskoro održati. Neka istraživanja kažu da je i dalje nešto malo više od polovine građana za nastavak integracija sa Evropom. Nadam se da je stvarno tako i da će evropska Srbija pobediti i pogurati napred.

3 коментара:

Анониман је рекао...

Ne mogu danas bas da kazem da se nadam bilo cemu, ali bih volela izbore, da bar vidimo na cemu smo

Анониман је рекао...

Gade mi se ljudi poput tebe , ti si Dj Dule običan balvan koji ne ume da razmišlja svojom glavom !
A što se tiče Srbije ponaša se sasvim kako treba !

Unknown је рекао...

Ne kapiram kako bi to "trebala" Srbija da se ponaša.

Meni se ovo, što se sad događa čini debilno.

Od vlade Srbije sam očekivao neku pripremljenost za situaciju, koja se videla pre više od godinu dana i da odreaguje racionalno.

Da ako se odlučila za zadržavanej Kosova, odgovori na sledeća pitanja:

- šta će s Kosovom i da ga zadrži
- kako će da nosi i zbog čega troškove i probleme sa njim
-kako misli da se nosi s prirastom albanskog stanovništva, koje bi polga ali sigurno difundiralo u Srbiju

- kako da dođe sa Rusima u neki povoljan dugoročni dogovor, na koji može da računa.

- kako da izvede vojnu okupaciju Kosova


Kako ja vidim te stvari, situacija jeste nepovoljna ali:

- nije plod toliko razvoja događaja zadnjih godina koliko problemima na Kosovu u poslednjih tri-četiri decenije, od kojih nije nijedan rešen.

- je daleko od bezizlazne. U stvari je predloženo rešenje za SRbiju verovatno sada negde optimalno, bar iz moje tačke gledišta.

-Kosovo prelazi izvan nadležnosti Srbije i tako sada Kosovo nosi odgovornost za stanje manjina a ne Srbija za stanje albanske većine.

- ima dosta izgleda da Srbija dobije svoje enklave na Kosovu.

Meni se čini da je trenutno stanje uveliko posledica odjebavanja Karle del Ponte, slavljenja domaćih zveri i kriminalaca tipa Mladić i slično i stavova tipa "je*ite se" i " nama niko ništa ne može"...