9.5.07

Srbija budućnosti ?

Bez uplitanja u političke opcije ili bilo šta drugo bih da konstatujem da su se u 2 dana koliko je Tomislav Nikolić predsednik skupštine desile dve bitne stvari:

-Poslednja dva dana akcije na berzi padaju neverovatno
-Evropa lagano prekida sve kontakte sa nama, što se ogleda u nepotpisivanju sporazuma o viznim olakšicama

Da li je to Srbija budućnosti, Srbija u kojoj želimo da živimo ? Dali ćemo se okrenuti Rusiji i Kini, kakav program ima Radikalna stranka, a podržava DSS ?

Nekako mi se čini da smo i geografski i mentalno mnogo bliže Evropskoj uniji nego Rusiji i Kini. Uz svo poštovanje za kinesko ekonomsko čudo i ruskog uspavanog medveda, ne bih voleo da Srbija tako izgleda. Mnogo bih više voleo da Beograd liči na Beč nego na Moskvu.

3 коментара:

Анониман је рекао...

Eh da. Sad , da vidimo da li ce pokajani DSS glasaci umeti da progutaju ponos, priznaju sebi da su za*ebani i preduzeti nesto...

Анониман је рекао...

More, ni Moskva nije za bacanje, nemoj tako...

trenutna situacija je po onoj narodnoj "ne se znaje, Zare igra":
Podrsku DSS-a SRS-u mozemo da tumacimo kao dzokera iz rukava DSS-a u odsudnom trenutku, obzirom da je DS zapeo da drzi sva ministarstva sile, ne bi li pojacao svoje pozicije pred kraj pregovora.
Svabe i Ameri zato brane svoje pulene DS pricom "sankcije, prekid pregovora i sl.".

Kad malo bolje pogledam, cela situacija moze se opisati kao "normalna", a evo iz kojih razloga:
1. akcije na berzi su proteklih par dana padale - cene akcija kvalitetnih firmi nerealno su napumpane jer bi svi da investiraju na berzi i svi hoce kvalitetnu akciju i da se obogate preko noci - ova korekcija je normalna tokom letnjih meseci (krene uvek posle 1. maja), stim da je ovde "miksovana" sa stampedom i strahom od gubitka novca. Ko je u poslednjih par dana kupovao na berzi, taj je napravio dobar posao. Znaci oporavka vidljivi su vec danas, cene skacu (prilicno, jer su investitori pojurili da kupe jeftino dok moze).
2. evro skace - normalno, raja se sprema da ide za Grcku, "pojacavaju" se svi, strane valute uvek u prvoj polovini leta ojacaju, a u drugoj drze stabilniji kurs, jer nam dodju gasterbajteri, pa to igra kontra-efekat. Opet krupnu ulogu igra "kumulativni" efekat berze, pa se desio skok od 3% u roku od 2 dana.
3. Licno ocekujem da ce biti raspisani novi izbori, pa Narodna skupstina i tako nece raditi nista znacajno (sto znaci da ne mogu da naprave veliku stetu, pa ce i Berza i evro doci na svoje).

Savet svima: ukoliko jos uvek niste, razmenite koji evro po trenutnom kursu i pozurite u prodavnice da kupite neku tehniku, koja je jos uvek po starim cenama jer prodavci nisu stigli da odreaguju na vreme - ovih dana se No-Name klima moze kupiti u Metro-u i Tehnomarket-u po 15-16.000 din (trenutno manje od 200E :)

Анониман је рекао...

Evo sa odredjene vremenske distance da dam svoje mišljenje.

Koji ćemo djavo u evropskoj uniji i sa zapadom.Pa celi život bi nas ucenjivali , uopše ne bismo imali svoju državu , sve bi oni odlučivali .Srbija može biti razvijena zemlja i bez EU , neophodno je samo raditi raditi i raditi.Sa druge strane nisu ni azijske zemlje za bacanje , imaju ogromno tržište na koje naša zemlja uglavnom i plasira sve proizvode.Saradnja sa njima može nam samo biti od koristi .Sa druge strane ne otimaju nam Rusija i Kina deo teritorije več upravo Eu i zapad .