5.4.07

Dubai, godinu dana posle

Pre neki dan sam se vratio iz Dubaija, gde sam bio 10ak dana. Ispalo je nekog posla pa sam bio da to završim. To je jedan od razloga zašto ni red nisam napisao ovde. A utisci otuda su različiti.

Prvo, gužve su postale nesnosne. Kada sam ja živeo tamo (do avgusta 2006.) gužve su bile na ivici podnošljivosti. Sada su postale nepodnošljive. Prvo, za relaciju koju sam dok sam tamo živeo prelazio za oko 45 minuta sada je potrebno oko 1h. Tih 15 minuta možda deluje smešno, ali ako je to 2 puta dnevno, 5 puta nedeljno na posao i sa posla, ogromno je. A drugo, više nema špica. Gužva je i dan i noć. Desilo mi se da sam oko 9 uveče bio zaglavljen 20ak minuta na Defence roundabout, što mi se za godinu dana nikada nije desilo.

Zatim cene. Osetno su otišle gore. Primetio sam da svi restorani u koje sam i ranije svraćao koriste iste cenovnike iz vremena do pre godinu dana, gde je na svaku stranu uredno novonalepljena markica "10% service tax not included". Našli su elegantan način da podignu cene. Cene renti skaču iz dana u dan, tako da nisam ni pitao koliko koštaju. Skok plata, nažalost, ne prati skok cena, bar koliko sam čuo od prijatelja. Tako da ovaj mrtav krug dovodi do toga da ljudi sve više rade, manje se druže i žive sve teže. Manje više svi su mi se žalili na to, da je život postao teži o otuđeniji.

Dubai i dalje liči na gradilište. Malo sam se odvikao od toga, ali sam bio fasciniran količinom građevina koja je izgrađena za godinu dana. Ne pričam o kućicama, pričam o čitavim kvartovima solitera koji su nikli na mestima gde su pre godinu dana bile prazne peskare.

Bio sam u Dubaiju sa devojkom. Uz svu moju dobru volju da budem dobar domaćin, nisam baš uspeo da joj pokažem stvari koje su je mnogo oduševile. Naravno, čitav Dubai na prvi pogled izgleda fascinantno, ali... Kada smo zagrebali malo ispod površine došli smo do toga da je to i dalje samo fasada.

Bottom line je da je u Dubaiju novac poenta svega. Svrha postojanja je novac. Želja za zaradom vrlo često prelazi granicu dobrog ukusa i prelazi u gramzivost, što je očigledno. Npr. taksisti su na mestima gde su velike gužve počeli da naplaćuju skuplju startnu tarifu, a ne žele da stanu na ulici kad im mahnete.

Eto, to je moj utisak...

4 коментара:

Bob Rock је рекао...

Zvuci kao hell on earth, ali bukvalno. Ali tako je to kad novac upravlja. Udavice se u svojim govnima. Mislim, sta je uopste privlacno u tom Dubaiu? Nit mozes da vidis cice na ulici, nit ima neko brdo sa sumom da se malo prosetas. Jedino sto imaju je more i naftu...

Kakve su plaze? Ako nisu nikakve - pa radije cu sedeti onda u Zrenjaninu i piti kafu opusteno, nego 3 minuta u Dabaiu da provedem.

dj.dule је рекао...

Plaže su fine, mada... Eto, vidiš, to sam zaboravio da napišem. Bila je jedna super plaža u gradu, baš pored hotela Burj Al Arab, svi su se tamo kupali. Pričaju mi prijatelji da su hteli da je zatvore i naprave nešto tu, što bi značilo da bi jedna od rethih javnih gradskih plaža nestala. Posle gomila protesta na razne načine odustalo se od projekta. Opet gramzivost o kojoj sam pričao...

Анониман је рекао...

Cene nekretnina rastu, takodje i rente, novac se upumpava u ogromnim kolicinama i sada im preti dvocifrena inflacija.

Kratkorocno gledano (narednih 10 godina), vlada UAE morace da izgradi barem 100.000 stanova u Dubaiju od sopstvenih sredstava, kako bi koliko-toliko podmirila traznju i zauzdala inflaciju koja preti da unisti ovaj "dolarski raj".

Анониман је рекао...

cao dule,

pregledah blog pazljivo i ne nadjoh ovo:
ukoliko je neko zainteresovan za posao u dubai-u i pojuri ga preko sajtova koje si ostavio sta ciniti po pitanju intervjua? pretpostavljam da je obavezan? a ako nisi tamo?

egzotican blog. pozdrav.