16.2.07

O Red Hat-u

Red Hat je otvorio centar za podršku u Vršcu. Kao dugogodišnji RHCE i neko ko je radio za partnera firme Red Hat, smatram sebe upoznatim sa firmom, pa sam odlučio da napišem koju reč o tome.

O samoj firmi
Red Hat je nastao 1993. godine. Trenutno je najveća firma na tržištu komercijalnih Linux distribucija (o tome malo kasnije) sa tržišnim udelom od 83% (na polju "plaćenih Linux-a"). Najpoznatiji proizvod je svakako Red Hat Enterprise Linux, a odnedavno je u paleti proizvoda i JBoss aplikativni server. Više o proizvodima firme ovde.

Istorija
Kao što rekoh, nastao je 1993. godine. Na berzu su izašli 1999. i ostali zapamćeni kao 8. najveći prvi dan. Do marta 2002. godine je distribucija mogla da se kupi ili potpuno besplatno preuzme sa njihovih servera. Tada je firma, posle opsežnog istraživanja tržišta, odlučila da razdvoji dve grupe proizvoda. Jedna je komercijalna linija na enterprise nivou, čiji je prvi predstavnik bio Red Hat Advanced Server 2.1, koja je kasnije preimenovana u Red Hat Enterprise Linux. Osnovna ideja je ponuda operativnog sistema na enterprise nivou što uključuje i podršku od najmanje 5 godina za svaki proizvod, zasnovanog na stabilnom i sigurnom kodu. Druga linija je Fedora Linux, praktično cutting-edge distribucija, čija nova verzija izlazi svakih 6 meseci.


Biznis model
Ljudi koji nisu upućeni u Linux su me često pitali "Kako to da je Linux besplatan, a mi moramo da plaćamo Red Hat X dolara godišnje?". Prvo, ovde je standardna greška u prevodu koja muči kompletan open source sofware kod nas. Open source je free kao sloboda, a ne nužno kao besplatno. Znači da je kod dostupan. Kada neko kupi Red Hat Linux nije kupio sam software, već podršku za njega (sigurnosne zakrpe, www podrška, baza znanja, telefonska podrška i sl.).

Da uprostim priču. Vi ste ozbiljna kompanija koja hoće da koristi Linux na svojim serverima. Osim kvaliteta samog softvera, vama je bitno da imate dobru podršku, da možete da se oslonite na nekoga, da dobijete trening za svoje osoblje, da budete sigurni da će vaš softver raditi narednih 5 godina, da ako nešto krene po lošem možete da pozovete konsultanta koji će vam rešiti problem. To je ono što prodaje Red Hat.

Pokušao sam da ukratko objasnim šta zapravo Red Hat radi. Ako je neko zainteresovan još više, evo par korisnih linkova:

Red Hat Website

Wikipedia o Red Hat
Training program
Fedora Linux
Stanje akcija

Нема коментара: