13.1.07

Red Hat u Srbiji ?

Kako kaže sajt Vlade Republike Srbije:

U ponedeljak 15. januara 2007. godine u 11:00 časova u pres sali Vlade Srbije, Nemanjina 11, dr. Aleksandar Popović, ministar nauke i zaštite životne sredine i Verner Noblih (Werner Knoblich), potpredsednik Red Hat korporacije, jednog od svetskih lidera u razvoju i distribuciji softvera sa otvorenim kodom, potpisaće Pismo o namerama. Svrha potpisivanja ovog dokumenta je da se načelno definišu ciljevi i trasira put budućeg partnerstva koje će unaprediti dostupnosti i korišćenje najsavremenijih informacionih i komunikacionih tehnologija zasnovanih na razvoju i primeni softvera sa otvorenim kodom.

Istog dana u Vršcu će Red Hat korporacija otvoriti regionalni centar za podršku. Centar je namenjen Red Hat korisnicima iz deset zemalja u okruženju. Samo otvaranje Red Hat predstavništva na teritoriji Srbije je jasan pokazatelj da će softver sa otvorenim kodom sada biti znatno dostupniji domaćim korisnicima.

Ako je ovo tačno, moram da pohvalim izuzetan potez. Otvaranje centra za podršku će biti jako dobar zamah za open source software kod nas. Međutim, ne mogu nigde na zvaničnom Red Hat sajtu, niti na sajtu distributera za Srbiju da nađem ni reč niti o potpisivanju ikakvog ugovora, niti o otvaranju centra za podršku. Ako iko ima ikakvu informaciju, molio bih da je ostavi u komentar. Hvala unapred !

PS. Werner Knoblich je podpredsednik Red Hat EMEA, a ne cele korporacije.

Нема коментара: