4.1.07

Kreativnost

Počinje Nova 2007. godina. Svi se mi nadamo da će nam biti bolja i uspešnija od prethodne. Da bi smo uspeli u tome, reći ću par reči o stvarima koje mi pomažu da budem kreativan. Verujem da nam je svima potrebna određena doza kreativnosti u poslovima kojima se bavimo i nadam se da će ovaj tekst, iako zasnovan samo na mome mišljenju, nekome pomoći.

Papir i olovka. Svaki ozbiljniji posao kreće na papiru. A da bi nešto napisali, treba nam i dobra olovka. Ili možda flomasteri u raznim bojama, flomasteri za naglašavanje teksta, hemijska olovka ili štagod bilo to čime volite da pišete. Meni je omiljena crna olovka. Verujem da ćete sami na sebe biti ponosni kada svoju ideju pretočite u crtež iz koga će kasnije proizaći neki programski kod, tabela, dijagram toka ili ko zna. A koliko znam, držanje olovke i pisanje njome masira živce što blagotvorno deluje na čoveka.

Kafa. Verujem da svi uživamo u šoljici dobre kafe. Osim što nas budi, pomaže nam da radimo i uživamo u njenom ukusu, mene šolja kafe tera da radim. Jednostavno, uživam u tome da ujutru skuvam kafu i počnem da radim. A i sve su češće medicinske potvrde da je kafa zdrava, tako da je moj savet da skuvate dobru kafu pre nego sednete da radite.

Svež vazduh. Mislim da o dobrom učinku svežeg vazduha za mozak i ljudsko telo generalno ne treba mnogo pričati. Ja bih vam savetovao da uvek radite u čistoj i izvetrenoj prostoriji. Ako ste pušač, obavezno prestanite da pušite unutra i to činite napolju. Em ćete se bolje osećati u prostoriji koja nije zadimljena i ne smrdi, em ćete manje pušiti, pošto za svaku cigaretu treba izaći napolje. I ne propuštajte priliku da lepo prošetate. Šetnja će vam mnogo pomoći da "svarite" u glavi sve što ste radili tog dana.

Računar. I najzad, dobar računar. Sve što radimo, radimo za računarom na kraju. Tako da na njemu ne treba štedeti ni u kom smislu, on nam je jedan od najvažnijih alata. Računar treba da bude takav da se dobro osećate kada sednete ispred njega sa namerom da nešto radite. Bez obzira da li je to laptop ili desktop, držite ga u takvom stanju da vam bude uživanje da sednete ispred njega i počnete da radite. Počev od hardvera koji treba da izaberete pažljivo (računajte da su vam ruke i oči na tastaturi i monitoru satima), preko stanja softvera do celokupnog okruženja gde se računar nalazi.

Нема коментара: