21.11.06

Cross platform programiranje i dobre knjige

Tekst na koji sam juče naleteo me je podsetio da napišem blog entry o ovome. Naime, u nekim situacijama je potpuno nepotrebno vezivati se za jednu platformu, prenosivost koda može da mnogo olakša život. Korišćenje jezika kakvi su Java ili Python sigurno mogu da pomognu. Međutim, meni se jako sviđa Qt biblioteka koja omogućuje razvoj GUI-a, a radi na Linux-u, Mac-u i Windows-ima i u zadnje vreme na mobilnim platformama koje podržavaju Qtopia okruženje. Potvrda kvaliteta biblioteke je KDE koji je kompletno napisan oslanjajući se na nju.

A onda sam se setio i dobrih knjiga. Bruce Perens je napisao open source serijal knjiga koji može da se kupi, ali i da se preuzme sa neta za dž. Svojevremeno sam koristio knjigu o Sambi, trebala mi je i puno mi je pomogla, odlična knjiga. Pored nje tu je još 20ak knjiga o Linux-u, programiranju, sistem administraciji i naravno "C++ Gui programiranje sa Qt3" (kniga o Qt4 je u pripremi).

3 коментара:

Анониман је рекао...

Dobar cross platfrom toolkit je i wxWidgets, a odlična knjiga za njega takođe postoji u Perensovoj seriji.

dj.dule је рекао...

Nisam ga nikada probao. Postiji još i FLTK, a verovatno i još neki. Ali se meni Qt najviše sviđa, nekako mi je najčistiji, najrazumljivili i najmoćniji.

Анониман је рекао...

Da, postoji nekoliko, Qt je verovatno najbolje dokumentovan API i ima najbolje razvojno okruzenje, ali najveca prednost wxWidgets-a je sto na svakoj platformi koristi native widgets tako da rezultat ne izgleda kao da je iz stranog sveta.