27.2.06

Dubai, raj na zemlji ???

Dobio sam mnogo mailova od raznih ljudi sa pitanjem koje se može svesti na "Kako da dođem u taj raj na zemlji ?". Kako doći sam svakom pokušao da objasnim, ali treba razbiti iluziju da je Dubai raj na zemlji. Ovo je grad koji ima puno problema i daleko je od raja. Klasne razlike, nepostojanje pravne države, uređenje zemlje po šerijatskim zakonima, nizak nivo opšte kulture, nizak nivo tolerancije prema drugim verama, uskraćivanje prava ženama, velika razlika u broju muškaraca i žena, loši zakoni koji regulišu boravak i ostanak stranaca samo su neki problemi. Niti je ovo moja zemlja, niti imam nameru da rešavam tuđe probleme, ali sam samo hteo da naglasim da je ovo mesto daleko od raja. Odličan blog Secret Dubai se bavi baš tim problemima, pa ga preporučujem svakom ko razmišlja o Dubaiju. Naravno, grad ima i svojih dobrih strana, uostalom, zbog njih sam ja ovde, ali zarad istine treba sagledati i drugu stranu medalje.

5 коментара:

Čika Pera је рекао...

E, fala Bogu... ubi' se pricajuci da Dubai nije (samo) Buddha bar :)

Čika Pera је рекао...

... i jos nesto, citanje komentara na "SecretDubai diary" je pod OBAVEZNO.

sale_bognar2 је рекао...

Pozdrav Duletu iz Beograda.
Eto - nisam se blogerisao jedno 90 dana pa dodje vreme i za to. Najlepse je tamo zaraditi a u Beogradu trositi. Bio sam u Dubai-u 2004., 2005. i 2006. (sveukupno 6 meseci) tj. svake godine po malko i uvek mi posle 90 dana dosadi. Za 2007. cu gledati neku drugu zemlju - ima i Bahrein i Katar i Maroko. Ima posla i u onim ruznijim - Alzir, Chad, Obala Slonovace i sl. Mislim da cu ipak izabrati neku iz one prve grupe - jest' manje para u njima, al' lepa zemlja je lepa zemlja. Pozdrav iz BG-a svim Dubai-skim BLOGerima - Sale Bognar. A Casablanca bese u Svajcarskoj zar ne? HA.

vumax је рекао...

Mili moji,

Moji utisci su sasvim pomesani. Iz ove perspektive... Kad se vasa sljiva susi ili slabo radja, i komsijim sipkov zbun izgleda daleko primamljivije... Ali, sipak je ipak sipak...i

Анониман је рекао...

Nemoj samo u Bahrein leba ti...