17.2.11

Web kao katalizator razvoja

Ovih dana se puno priča o razvoju i stranim investicijama. Država pokušava raznoraznim subvencijama da privuče strani kapital. U najmanju ruku rečeno ovo je budalaština. Investitorima, i domaćim i stranim, te subvencije nisu prvo na pameti. Mnogo ih više interesuje koliko je zakon stabila, ima li korupcije (a ima je napretek), koliko je jednostavno poslovati, koliki su porezi i slično. Ove stvari su naročito bitne malim i srednjim firmama. Vlast je pokušavala da zamaže oči javnosti dovlačenjem za rukav nekoliko velikih imena, a pritom smo svi zaboravili da mala i srednja preduzeća čine 50-90% ekonomija razvijenih zemalja (zavisno od zemlje, podatak UN).

Napraviti jednostavno okruženje koje omogućuje brzo i efikasno poslovanje uopšte nije lako. Mislim da bi trebalo da nam se svima promeni paradigma. Umesto da tražimo pojednostavljenje poslovanja, treba da insistiramo da sve može da se završi preko web-a. Od registracije i otvaranja firme, preko plaćanja poreza i dadžbina do izdavanja svih mogućih dozvola. Ovakav pogleda bi imao višestruke dobre strane:
  • Ukinula bi se korupcija. U sadašnjem okruženju, od šalterskog službenika nagore svi imaju moć da vas zajebavaju i očekuju da im se mune nešto u džep da bi odradili ono što je njihov posao. Ako stvari preselimo na web, ovakvi ljudi su eliminisani iz jednačine.
  • Stvari bi se ubrzale. Sa pojednostavljivanjem koje bi nužno bilo potrebno da se sve prebaci na web došlo bi i ubrzanje dešavanja stvari
  • Sve postaje transparentno. Web omogućava kompletnu transparentnost.
Ovim bi smo rešili mnogo problema koje sada imamo i sapliću nas, a najviše male i srednje firme. I ono što je najbitnije, to je moguće. Manje više sve zapadne zemlje tako funkcionišu, tako da nema opravdanja da tako ne bude i kod nas.

1 коментар:

eUprava је рекао...

Dobar post!
Radi se na tome korak po korak.