3.9.08

Problem sa pasošem

Kada je objavljeno da ćemo dobiti nove pasoše na kojima najzad piše Srbija, sunce me ogrejalo, godinama imam pasoš nepostojeće države SR Jugoslavije. Ko je god putovao malo dalje, komšije nam to tolerišu, je milion puta prošao poprek pogled carinika i reči "SR Jugoslavija je nepostojeća država". U tim situacijama sam se stvarno osećao kao poslednje govno na svetu. Par puta je bilo i objašnjavanja zašto imam takav pasoš i priče da ga još nisu promenili, samo čekam da me jednom vrate sa granice.

Elem, presrećan što ću najzad moći da imam pasoš na kome piše ime zemlje odakle sam i koji je urađen po svim EU/svetskim/čuda/muda standardima, spremim se ja da (opet) čekam u redu da bih ga dobio (jebiga, mora se, država je to). Spremim sve potrebne papire, kad na sajtu MUPa vidim da je osim ostalih dokumenata na uvid potrebno doneti i "putnu ispravu čiji je rok važenja istekao ili ne može služiti nameni". Pošto moj pasoš nije istekao, mogu da se slikam. Kapiram da ljudima iz odeljenja za pasoše nikada neću uspeti da objasnim zašto mi treba novi pasoš, kad stari nije istekao.

Pitam se da li je iko ikada u ovoj zemlji, kad propiše neki proces/zakon/proceduru/štagod, to u stvari i probao da uradi? Da li su ljudi koji su pravili zakone o pasošima probali da stanu u red i dobiju taj isti, pa da vide koje je to mučenje ? Da li su probali da dobiju novu ličnu kartu ? Da li su ikada otišli dalje od svog sela (i duhovno i fizički) pa da im bude jasno zašto nekom treba novi pasoš?

4 коментара:

Анониман је рекао...

Jezivo. To je Srbija! Uspavana, atrofirana i obesmišljena zemlja puna bizarnih okolnosti. Jezivo!

Анониман је рекао...

Ma to je jos super situacija. Ja sam u USA, istekao mi je pasos, i ne mogu da dobijem novi, mogu samo da dobijem taj stari, usrani, plavi koji cu opet morati da menjam sledece godine....

Анониман је рекао...

Zasto ti nije palo napamet da ga "slucajno" unistis, ono kao prolijes kafu preko slike ili presujes oblande sa njime...? Osteceni pasos moraju da ti zamene.
Pozdrav

dj.dule је рекао...

Palo mi je na pamet, ali sam se ponadao da nešto može da se završi i legalnom metodom, kao u normalnoj državi. To sam ostavio kao zadnje rešenje :)