17.9.08

Cray CX-1

Cray je na tržište izbacio CX-1, kućni superračunar. Nisam baš uspeo da razumem specifikacije, site im je prilagođen samo Internet Explorer-u, ali koliko razumem, skrkali su unutra gomilu Xeon-a, mrežnih kartica, diskova, hlađenja i još koječega. Od softvera, tu je Red Hat Linux i Windows HPC, a cena je 25 - 60 K US$. Ne, ne treba mi toliko procesorske snage niti računar koji košta koliko i stan, ali bi mi to ispunilo dečački san da imam kući superkompjuter, koji je pritom do bola dobro dizajniran :)

2 коментара:

Анониман је рекао...

Danas IBM sa svojim Cell i G5 i G6 procesorima drzi primat. Meni ovo deluje preskupo i prenaduvano.

Kupi 10-15 PlayStation 3 konzola (barem dok ih Sony jos uvek prodaje ispod fabricke cene nadajuci se da ce zaraditi na igrama) i eto ti super racunara. Ok, ne svetli u mraku, ali kao da je to i bitno? ;)

Анониман је рекао...

PS3 je Cool stvar ali takav cluster bi bio povezan preko beznadežno prsporog Etherneta. Rezultat je dobar za neki SETI ili nešto slično ali za mnoge druge stvari i nije.

TYAN je nekada radio dobre motherboarde za Opterone, pa bi bio možda bolji izbor.

Imaš 4-socket board pa za njega 4-socket extender. To ti daje mogućnost za cluster na 32-corea ako sockete ubodeš QC Barcelone.

Cluster ebi mogao da povežeš preko nekih PCIe exktendera i da tako napraviš supercluster.

Sve zajedno bi trebalo da košta bitno manje od tog Craya, mada je pitanje koliko bi bilo upotrebljivo.

Nije Cray legenda zbog ničega. Sigurno stvar ima ohoho interconnect...