17.5.08

Lamborghini LM002


Mnogo pre nego su se razni proizvođači setili da naprave kojekakve šminkerske crossover-e, Humwee-je, SUVeve i ostala čuda, Lamborghini je izbacio model LM002. Serijska proizvodnja je trajala od 1986. do 1993. i napravljen je 301 primerak. Zbog svog brutalnog dizajna (više slika ovde, ovde) i performansi (V12 mašina, maks. brzina 210 km/h) prozvan je Rambo Lambo. Posedovale su ga razne poznate ličnosti. Zamišljen je kao Cauntech za mesta gde u stvari nema puteva, a ciljna grupa su bili bliskoistočni milioneri i vojske. Gume je posebno za njega pravio Pirelli, ojačane su kevlarom kako bi mogla da izdrže sva maltretiranja i koštale su 1600 USD komad. Auto je kada se pojavio koštao oko 120k USD. 

Ako bih mogao da biram šta ću da vozim, ovo mi je definitivno top pick. Postoje glasine da može da se dobije nov po specijalnoj narudžbi.

3 коментара:

Nikola B је рекао...

Uh, sećam se ovog tenka. Relativno ružan izgled za današnje pojmove, ali gutao je i prostor i benzin...

Preskup za mene i tad i sad :(
Možda jednog dana...

Анониман је рекао...

BTW, ovo vozilo je pravljeno prema zahtevima vojske Saudijske Arabije, kojoj je bilo potrebno vozilo za obilazak granice.
Obzirom na ogromna prostranstva koja su morala da budu "pokrivena", morali su da nabave vozilo koje je dovoljno robusno i pre svega brzo (trazena je brzina od cak 200 km/h!), kako bi jedinice mogle da u kratkom roku obidju granicu.
Jedan od uslova bio je i taj da na vozilo moze da se montira mitraljez 12,7 mm Browing.
Koliko znam - vozilo je i dan-danas u upotrebi.

dj.dule је рекао...

Da, vozilo je pravljeno u skladu sa vojnim zahtevima i tačno je da je i dan danas u upotrebi. Sve u svemu, prilično "zla mašina".