23.5.06

Odličan tekst o Dubaiju

Britanski Times ima odličan tekst o Dubaiju koji jako lepo opisuje istoriju i sadašnju situaciju ovde. Obavezno čitanje za svakog ko želi da dođe!

Nezavisnost

Crna Gora je izglasala sebi nezavisnost. Prvo bih voleo da im čestitam, ljudi su rekli šta hoće, odlučili lepo na referendumu i nadam se da će to lepo i sprovesti u delo. Sve im najbolje želim, da dobro žive i da se što pre vidimo u EU.

A dobili smo je i mi. Hteli to ili ne, sada samo samo svoji. Imamo svoju nacionalnu državu i sada sa njom treba nešto uraditi. Nadam se da ćemo imati pameti da najzad nešto uradimo sa sobom. Poražavajuće mi je to što se još niko nije zapitao "U čemu mi grešimo kada ni naša braća ne žele da žive sa nama?". A potpuno ih razumem, ni ja ne živim u svojoj zemlji. Nešto ne vidim da se iko od aktuelnih političara potresao zbog toga, ili nedaj bože ponudio svoju ostavku zbog katastrofalno vođene politike. Šta još treba da se desi sa nama pa da se nazad okanemo budalaština, okrenemo sebi i stvarno krenemo ka Evropi? Zar nismo u proteklom periodu probali sve drugo i videli da ne ide? Ili ćemo svi zajedno i dalje živeti u virtuelnom svetu koji je kompletno van prostora i vremena?

Mada to možda ne izgleda tako, mislim da smo trenutno u fenomenalnoj poziciji da napravimo pravi zaokret i stvarno učinimo svoj život boljim. Šansa je istorijska, samo je treba iskoristiti na pravi način. Ja se iskreno nadam da će biti tako i da ću uskoro moći da živim u modernoj evropskoj Srbiji.

6.5.06

Sloboda

Na džepnom kalendaru za 2000. godinu (ako se dobro sećam) bio je napisan fenomenalan tekst. Kalendar je štampao "Otpor". Nažalost, obili su mi auto i ukrali novčanik (ne ovde, u Srbiji) u kojem sam čuvao taj kalendar, ali ako se dobro sećam tekst je išao ovako (ako grešim, nek me neko ispravi):

Godina je podeljena na mesece
Meseci su podeljeni na dane
Dani su podeljeni na sate
Sati su podeljeni na minute
Minuti su podeljeni na sekunde
Ja uvek sanjam slobodu

Cenzura


Ovo je fotka 216. strane majskog broja magazina Wallpaper. Na još par strana su istim crnim mastilom prekrili "opscene stvari koje nisu u skladu sa lokalnim moralnim merilima" ili kakogod oni to definišu.