13.5.12

Zašto je PayPal bitan ?

U poslednje vreme se dosta čuju glasovi da treba dovesti PayPal u našu zemlju, a i pitanja sa druge strane zašto je taj PayPal baš toliko bitan. Pored trivijalnog razloga da bi to bankarske zakone naše zemlje dovelo u normalu i pojeftinilo slanje i prijem novca, postoje dva razloga koja nisu baš očigledna ljudima koji nisu iz IT branše, pa ih treba pojasniti.

Prvi je olakšano Internet poslovanje. U razvijenom svetu je najnormalnija stvar angažovati pojedinca za sitan poslić ili projekat. Takvi angažmani najčešće traju relativno kratko, ali ne retko se pretvaraju u dužu saradnju. U takvim slučajevima obema stranama, zato što im to najviše odgovara i najbrže je, plaćanje ide PayPal-om. To je ono poslovanje koje bi mnogim ljudima kod nas omogućilo da iz svoje radne sobe, koristeći samo računar prikačen na Internet rade posao za nekoga u belom svetu. Time što ne postoji način za PayPal plaćanje takvim ljudima je odsečena mogućnost za zaradu.

Ono što se često zaboravlja je da PayPal kao standardnu uslugu nudi zaštitu kupca. Kada kupac plati nešto koristeći PayPal ako uslugu koju je platio ne dobije za 45 dana, PayPal garantuje da će svoj novac dobiti nazad. Ova malo poznata stvar je u stvari fenomenalna garancija koja štiti kupca i omogućava mu da bez bojazni kupuje odaglegod, sve dok plaća PayPal-om. Potencijalni ponuđači usluga i robe iz Srbije bi ovime mogli bez problema da ponude svoje usluge svuda u svetu, bez bojazni da bi potencijalnog kupca odbilo to što dolazi iz male i poslovno neafirmisane zemlje.

Poruka državi, dozovite se pameti, uredite zakone, omogućite ljudima da rade.