17.6.06

Banja Luka

Došao sam pre par dana u Banja Luku u posetu prijatelju. Moram da priznam da me je ovaj grad više nego prijatno iznenadio. Prvo što upada u oči je puno zelenila na sve strane, sve odiše nekom čistoćom i svežinom. Grad je nekako pun života, što mi se takođe jako svidelo. A i čini mi se da je ekonomija u pristojnom stanju, sudeći po broju kafića, dobrih radnji i novih automobila u gradu. Sve u svemu, oduševljen sam.

WiFi Internet sam našao u Hard Rock kafeu (hvala Marku Bijeliću na informacijama).

Potrudiću se da ovih dana napravim par fotki i okačim ih ovde. Nažalost stalno zaboravljam da ponesem foto aparat.

6.6.06

Srbija, plodno tle za budale

Ne čitam baš mnogo vesti iz Srbije, al ovih dana sam odlučio da to radim, da se pripremim za dolazak. Danas sam šokiran dvema vestima:

Neko je napravio u pustio na Internet pesmu "Da koljemo" koja veliča masakr u Srebrenici i slične stvari strane zdravom razumu i mozgu. Šokantno mi je da neko može da veliča masakre, ubijanje, ubice i slično.

Nekakva islamistička verska sekta "Vehabije" sprečila održavanje koncerta Balkanike u Novom Pazaru. Živim već skoro godinu dana na bliskom istoku, koji je centar Islama i mislim da sam solidno upućen u ovdašnju kulturu i događanja, ali za takvu sektu još nisam čuo, ovde je niko ne spominje.

Sve više i više sam siguran da se kod nas nikada neće primiti dobre stvari. Na odmor mi se i ne dolazi posle ovakvih vesti.

3.6.06

Počeo je pakao

Gledam vremensku prognozu za narednih nekoliko dana u Dubaiju i svi dani će biti preko 40 stepeni. Pakao je počeo i očekujem da prestane negde septembra. Moj prvi susret sa ovom temperaturom je bio prošle godine, sredinom juna kada sam prvi put došao. Kapetanov glas nam je poželeo dobrodošlicu i infomisao nas da je spoljna temperatura 39 stepeni. U 2 ujutro! Čim sam promolio nos iz aviona ukapirao sam da je stvarno tako i da termometri dobro rade. Doživeo sam ja nekoliko puta temperaturu od 45 stepeni na Kipru, ali je to trajalo par sati. Ovde se preko leta temperatura popne preko 40 još oko 8 jutro i ne pada do noći. A vrlo često ume da bude i preko 50. Taj pakao je teško opisati, to treba doživeti. Život je tako organizovan da se tolika temperatura ne oseti (klimatizovani prostor, podzemne garaže i sl.) ali me totalno izluđuje to što je tokom leta nemoguće izaći napolje. Ogromni molovi donekle kompenzuju to, ali nije to pravo rešenje. Krajem leta prošle godine sam počeo da ujedam nakon nekoliko meseci provedenih u zatvorenom prostoru. Srećom pa ću uskoro na odmor. Inače je standardno to da svi odavde beže preko leta. Ko je imao ideju da dođe, nek ne dolazi pre septembra. 

Jastuk za put


Ide sezona odmora i putovanja. Za sve one koji planiraju da putuju podsetnik da kupe jedan ovakav jastuk kao na slici. Odličan je za skraćivanje dugih putovanja. Doduše možda vam neće trebati ako putujete nekom normalnom kompanijom, ali obizorm na to da je JAT-ova usluga gora nego u low budget kompanijama, treba biti spreman na sve.

2.6.06

Bio ja u šopingu jutros i naletim na sat u izlogu. U suštini tu ništa nije neobično osim što je sat urađen u 50 primeraka i izložen je sa cenom, koja je po današnjem kursu 145 360 EUR.

Slikano mobilnim telefonom, pa slika nije baš najbolja.

1.6.06

Nema struje

Potpuno sam zaboravio kako izgleda kad nema struje. E jutros je nije bilo, nešto petljaju po mom kvartu, pa je planirano isključenje 7-11 sati. Prvo me je probudila paklena vrućina, klima uređaj nije radio. Onda sam morao da siđem 9 spratova pešice niz stepenište sa vrlo slabim osvetljenjem, što sam nekako preživeo. Ali u garaži koja je 2 sprata ukopana u zemlju i gde nema ni tračka svetlosti umalo nos nisam slomio dok nisam pronašao svoj auto.